Mi köze Petőfinek a székelygulyáshoz?

Mi köze Petőfinek a székelygulyáshoz?

Kunszentmiklóson, a Megyenapok keretében „Petőfi és a gasztronómia” címmel tartottak Értéktár-konferenciát szeptemberben. Mint kiderült: a világ Petőfinek köszönheti a székelygulyást.

Az étel Petőfihez és az egyik legjobb barátjához köthető, ráadásul maradékból készült... Ihletője Székely József, névadója pedig maga Petőfi Sándor. Egy alkalommal, amikor ők ketten a Gránátos utcai Komló-kertbe tértek ebédelni, már kifogyóban volt a konyhán az étel, ezért Székely arra kérte a kocsmárost, keverje össze a maradék pörköltet a megmaradt savanyú káposztával.

Így született meg sokak kedvence: a székelykáposzta. Azt is megtudhattuk, hogy a költő milyen ételeket utált: például a kölesgombócot, amit még a János vitézben is szitokszóként használ. Végezetül a költő kedvenc italát, a Pilvax likőrt is bemutatták.

Keresés

Cookie használat
Honlapunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatásokat nyújtsunk látogatóinknak. Az Elfogadom gombbal hozzájárulását adja ezek használatához. További információkat itt találhat a Cookie szabályzatról és az Adatkezelési tájékoztatóról.